NE-AM MUTAT LA ADRESA:   BDBNEWS.RO

Știri locale | Bârlad | Sursa ta zilnică de știri! - BDB NEWS

2 martie 2011

Greva din orice.Munca mai putina.Codul muncii.

http://standard.money.ro/wp-content/uploads/2011/02/Coperta_codul_muncii.jpgV-ati intrebat vreodata de ce noi romanii suntem cea mai persecutata natie de pe fata pamantului? De ce noua ni se intampla toate cele rele? Si nu le meritam catusi de putin, nu-i asa?! Sa ne uitam prin vecini..., tot sta in gena de "pandaci" a romanului. Germania, Franta, Italia... si multe alte tari, ce au avut in plus ca sa explice parcursul ecomonic si sa ajunga acolo unde sunt azi, tari puternic industrializate si un grad destul de invidiat de cultura?

Nu facem analiza economica acum. Toti am avut aceeasi istorie, mai mult sau mai putin. Dar in mare masura, in mod foarte egal. Adica pe la 1560 si ceva, nu cred ca nemtii sau francezii aveau telefoane cu fotocamera si noua nu ni le dadeau fara abonament. Deci, startul l-am avut cu totii de la aceeasi linie. Toti am descoperit rand pe rand iluminatul electric si computerele. Doar ca in economia fiecarei tari a mai contat si mentalitatea.


Ne plangem ca noul cod al muncii e unul al sclaviei. Dar ce am fi vrut, un "cod al lenei"?! Sau data fiind conditia actuala a tarii, un "cod al saraciei"? Sindicatele sar in sus de dimineata pana seara nemaicontenind cu criticile la noile reglementari din codul muncii. Ni se pare anormal sa ni se impuna criterii de performanta, ceea ce in lumea civilizata exista demult. Ni se pare anormal sa fim pusi la munca si sa ne comportam ca atare.

Dincolo de aceste aspecte "inconveniente" mai marii conducatori de sindicate nu prea au ce sa spuna. Poate doar faptul ca le este pus in pericol scaunelul destul de fragil din cauza burtilor care se revarsa peste curele. Ar trebui sa ne punem cu toti semnul de intrebare, de ce atatea masuri? Masurile nu se iau niciodata daca totul merge bine. Ori in tara asta ce merge bine. Nimic. Si nu din cauza politicienilor sau a mafiei pe care toate lumea s-a tot invatat sa arunce vina. Din cauza noastra, a tuturor. Daca fabricile si uzinele, mult pomenitele "vandute", ar fi dat randament, le-ar fi dat cineva? Cine da din mana gaina cu oualele de aur?

Daca e sa privim probleme reale din Codul muncii, doua ar fi cele care impovareaza pe cetateanul de rand: Supradimensionarea contributiilor sociale si taxarea muncii in dauna altor impozite. Din acest punct de vedere, au de suferit cei care muncesc. Un alt punct este cadrul legislativ destul de ostil angajatorilor care se vor gandi de doua ori inaintesa aplice o masura sau sa angajeze. Dar o data ce o va face nu e cale de intoarcere. Vor fi voci care sustin ca piata locurilor de munca va avea de suferit. Stati linistiti, cine are nevoie de angajati va angaja. Nu poti face un creion de unul singur.

Sa privim asadar partea buna a lucrurilor, angajatorii sunt obligati (nu incurajati!) sa angajeze cu forme legale, ceea ce duce desigur la anumite beneficii, plata CAS-ului  de exemplu va fi mai mica, find angajati mai multi cu forme legale. Exista sansa ca in urmatorii ani, numarul asistatilor social sa scada in detrimentul platitorilor de taxe care in acest moment sunt mai putini decat cei mentionati primii.Cat despre economie, mai vorbim peste cativa ani...

Un comentariu:

  1. "Vor fi voci care sustin ca piata locurilor de munca va avea de suferit. Stati linistiti, cine are nevoie de angajati va angaja. Nu poti face un creion de unul singur" ai dreptate, dar uiti ca astazi aproape ca nu mai sunt investitii, deci sunt din ce in ce mai putine locuri de munca... eu cred ca asta e problema principala!

    RăspundețiȘtergere

BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.