NE-AM MUTAT LA ADRESA:   BDBNEWS.RO

Știri locale | Bârlad | Sursa ta zilnică de știri! - BDB NEWS

27 aprilie 2010

Cum îţi recuperezi banii daţi pe RCA sau CASCO dacă vinzi maşina

Nimeni nu ţine evidenţa numărului de cazuri de restituire a primelor de asigurare 
Foto: Publimedia/Ovidiu Micsik
Suma restituită se calculează în funcţie de lunile rămase până la expirarea asigurării, perioada fiind calculată din momentul înstrăinării autovehiculului.

Proprietarii de automobile posesori de asigurare de răspundere obligatorie auto (RCA) care nu au fost implicaţi în accidente şi care îşi vând maşinile îşi pot recupera sumele de bani aferente perioadei rămase până la expirarea poliţei. Aceeaşi posibilitate există şi pentru posesorii de asigurări Casco.

Cu toate acestea, puţini români au apelat la această variantă, din lipsă de informaţii. Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) referitoare la poliţele RCA sunt însă clare. "Persoana care vinde un vehicul are dreptul să primească înapoi de la asigurătorul RCA partea din prima plătită, aferentă perioadei rămase până la expirarea valabilităţii asigurării, dacă nu a produs prejudicii pe perioada derulării contractului. 

Pentru a recupera această sumă, cel care şi-a vândut maşina trebuie să se adreseze asigurătorului şi să prezinte contractul de vânzare-cumpărare", se arată în normele CSA. Brokerii de asigurare sunt de părere că sunt "prea puţini" dintre asiguraţi care cunosc faptul că au acest drept în condiţiile în care zeci de mii de proprietari de maşini îşi întrăinează maşinile în fiecare an, cei mai mulţi dintre ei având poliţă RCA pe 12 luni.
"La Casco se foloseşte mai mult varianta în care se face un act adiţional la poliţă în care se anunţă că s-a schimbat proprietarul automobilului şi contractului de asigurare", ne-a declarat Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR. De menţionat că în cazul Casco prima de asigurare poate să crească dacă, printre altele, noul proprietar, căruia i se transferă poliţa, locuieşte într-o zonă geografică pe care asiguratorul o consideră ca având un risc mai mare, sau dacă acesta a fost implicat în mai multe accidente.


Suma restituită se calculează în funcţie de lunile rămase până la expirarea asigurării, perioada fiind calculată din momentul înstrăinării autovehiculului.

Nici Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi nici companiile de asigurări nu ţin evidenţa numărului de cazuri de restituire a primelor pentru RCA sau Casco în cazul maşinilor vândute de proprietari. "Teoretic dacă vrei să reziliezi poliţa se face calculul şi ţi se dă diferenţa. În ultima vreme proprietarii de automobile îşi fac Casco cu frecvenţă trimestrială. Nu avem o evidenţă numerică a celor cărora le-a restituit sume pentru RCA sau Casco", a declarat pentru Gândul Marius Onofrei, director de comunicare Allianz Ţiriac Asigurări.

Banii vin în cel mult şapte zile

Asiguratorii spun că în câteva zile virează banii către cei care au făcut solicitarea de restituire şi îndeplinesc condiţiile pentru acest lucru. "Asiguratul trebuie să vină cu dovada de la administraţia financiară că a radiat maşina, cu poliţa de asigurare în original şi cu o declaraţie că nu a avut daune. Ne lasă un număr din cont şi noi îi virăm banii în mai puţin de o săptămână, dacă totul este în regulă. Am avut un caz în care, la un moment dat, o persoană care a venit să îşi recupereze banii pe lunile până la expirarea poliţei RCA, dar el provocase un accident în urmă cu câteva zile despre care am aflat ulterior, când a venit la noi păgubitul", ne-a declarat unul dintre reprezentanţii unei companii de asigurări.(sursa:http://www.gandul.info/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.