Potrivit şefului Biroului de Presă al SRI, Sorin Sava, "urmare a activităţilor de cooperare internaţională, Serviciul Român de Informaţii a avut în atenţie, împreună cu alte instituţii internaţionale cu atribuţii în domeniul securităţii precum şi cu servicii din cadrul structurilor aliate, acţiuni desfăşurate pe teritoriul României de către Ahmad Khalaf Ahabib al-Dulaimi".
"Aspectele rezultate au contribuit la adoptarea de către autorităţile americane a începerii cercetărilor destinate combaterii unor activităţi din linia terorismului", a mai precizat Sava.
Potrivit reprezentantului SRI, măsurile active efectuate de Serviciul Român de Informaţii şi autorităţile române în acest caz au avut ca rezultat prevenirea unor riscuri sau ameninţări cu risc terorist, care ar fi putut afecta interesele de securitate naţională ale României sau ale aliaţilor ei.
SUA au anunţat joi că vor îngheţa conturile de pe teritoriul american ale unui irakian naturalizat britanic, Ahmad Khalaf Ahabib al-Dulaimi, pe care îl acuză că este liderul unei reţele al-Qaida în Europa, formată din două celule, dintre care una la Bucureşti, relatează AFP.
El este acuzat că a transmis o scrisoare din partea liderului al-Qaida, Osama ben Laden, şefului acestei organizaţii în Irak, Abu Ayyab al Masri, în 2007.
Începând cu jumătatea lui 2007, acesta s-ar fi aflat la conducerea "unei reţele al-Qaida în Europa, formată din două celule, din care una la Bucureşti, în România, care finanţa al-Qaida în Europa graţie contrabandei cu ţigări şi cafea". Acesta ar fi recrutat musulmani din Europa pentru a pregăti atentate în Irak.