NE-AM MUTAT LA ADRESA:   BDBNEWS.RO

Știri locale | Bârlad | Sursa ta zilnică de știri! - BDB NEWS

3 martie 2010

Cutremur foarte puternic in Romania, dupa 2010



Seismologii inclina spre varianta unui seism la mare adancime in Vrancea, precum cel din 1940, care va afecta mai putin Bucurestiul, resimtindu-se mai ales pe directia Iasi-Chisinau.
Romania nu va avea parte de un cutremur de proportii in urmatorii trei ani, ne linisteste directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu. Dar asta nu inseamna ca am scapat de pericol. Dupa anul 2010 este posibil ca in Vrancea sa se produca un cutremur mai puternic decat cel din 1977, dar care sa fie la o adancime foarte mare. Asta inseamna ca socul principal va fi simtit pe directia Iasi-Chisinau, cum a fost in 1940. Doar seismele de la adancimi mai mici "ataca" Bucurestiul, ca in 1977. Specialistul ne-a explicat cum se pregateste Romania, din punct de vedere tehnic, pentru a face fata acestor amenintari ale pamantului.

Ati creat un sistem unic in lume de protejare a economiei in caz de cutremur major. Cum functioneaza?

Sistemul de avertizare in timp real foloseste diferenta de viteza intre undele P si S, care pornesc in acelasi timp din focar. Prima unda, P, care e pe verticala, are o viteza de 8,4 kilometri pe secunda, fata de unda S, cu viteza de 5 kilometri pe secunda, care e de forfecare. Diferenta dintre cele doua unde e de aproape 30 de secunde. Unda S ajunge la Bucuresti dupa 28-32 de secunde. In acest interval se pot bloca trenurile, lifturile, instalatiile de gaz, instalatiile nucleare, spitalele pot trece pe energia auxiliara. Putem bloca totul in doua-trei secunde. Ganditi-va ca la 4 martie 1977 am avut peste 400 de oameni carbonizati, din cauza gazului metan.

Ce se poate bloca acum inaintea unui cutremur mare?

In momentul de fata se poate bloca partea nucleara a tarii. E vorba de Uzina de Apa Grea, iradiatorul de la Institutul de Fizica Nucleara, reactorul de la Pitesti. Mai putin Centrala Nucleara de la Cernavoda. Ei au un sistem de blocare, dar in timpul cutremurului, nu inainte de cutremur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.