NE-AM MUTAT LA ADRESA:   BDBNEWS.RO

Știri locale | Bârlad | Sursa ta zilnică de știri! - BDB NEWS

23 martie 2010

Angajatul român munceşte 10-12 ore pe zi şi nu se plânge


IRES: Angajatul român munceşte 10-12 ore pe zi şi nu se plângeAngajatul român munceşte chiar munceşte şi de acasă şi deja i se pare firesc. Se declară mulţumit de salariu şi de relaţiile cu colegii şi îi este de-a dreptul frică să se gândească să-şi caute alt loc de muncă, în condiţiile în care vede în jurul lui cum se pierd locuri de muncă.
Aproape un sfert dintre românii care au o slujbă muncesc 10-12 ore pe zi...
Restul fac şi ore suplimentare, iar aproape jumătate se declară extenuaţi când pleacă de la serviciu. Şi, cu toate acestea, când trag linie, 85 la sută dintre angajaţii români spun că sunt mulţumiţi de program, iar aproape 80% nu se plâng de volumul de muncă, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie.

Mai mult de jumătate sunt mulţumiţi de salariu, iar de relaţia cu şefii nici nu le trece prin cap să se plângă. Dimpotrivă! Şi toate acestea în condiţiile în care oamenii spun răspicat (58%) că legislaţia muncii nu protejează angajatul. Şi că nici măcar legile, aşa insuficiente cum sunt, nu sunt respectate.

Toate aceste date - aparent paradoxale - au explicaţii, spun autorii studiului. Pe de-o parte, condiţiile de pe piaţa muncii s-au înăsprit, iar contextul economic general neprielnic generează o concurenţă intensă între angajaţii care se luptă pentru păstrarea unui loc de muncă.

Studiul este pus şi în contextul cazului femeii care a leşinat la locul de muncă, apoi a intrat în comă, caz care a fost puternic mediatizat şi care a ridicat problema condiţiei angajatului în România.

Studiul a fost realizat în perioada 16-17 martie, pe un eşantion de 2089 de persoane, prin metoda CATI. Marja de eroare este de plus-minus 2,2%

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.