NE-AM MUTAT LA ADRESA:   BDBNEWS.RO

Știri locale | Bârlad | Sursa ta zilnică de știri! - BDB NEWS

18 februarie 2010

Zi decisivă la PSD: Astăzi aflăm candidaţii oficiali pentru şefia partidului

Mai sunt doar două zile până la congresul PSD. Timp suficient pentru modificarea listei de candidaţi la şefia partidului, termenul limită de depunere a candidaturilor fiind astăzi, la ora 16.00. Până acum, Mircea Geoană, Victor Ponta, Cristian Diaconescu şi Miron Mitrea sunt principalii candidaţi pentru şefia PSD. Nu este exclus ca astăzi să avem parte şi de o surpriză. Adrian Năstase ar putea reveni în cursă, după ce aseară a lăsat să se înţeleagă că ar putea candida şi că retragerea sa a fost "o formă de protest".

Adrian Năstase şi Mircea Geoană erau până la începutul acestei săptămâni principalii candidaţi la funcţia de preşedinte al PSD. Luni, Adrian Năstase s-a retras din cursă şi a spus că nu vrea să legitimeze prin participarea sa o "regie politică proastă" şi a avertizat că partidul merge într-o direcţie greşită. Retragerea surprinzătoare a lui Adrian Năstase din cursa pentru şefia PSD i-a deschis calea spre vârful partidului lui Victor Ponta.
Mircea Geoană a fost primul care şi-a anunţat intenţia de a candida la şefia PSD...
În ciuda faptului că multe voci îi cereau demisia, Geoană şi-a asumat eşecul la prezidenţiale şi a anunţat că vrea un nou mandat. A vizitat în ultimele zile filialele care îi sunt favorabile şi a tot făcut promisiuni de funcţii în partid. Luni, înainte de şedinţa Comitetului Executiv, în biroul său de la Senat a avut loc o reuniune informală a şefilor de organizaţii care îl susţin. Printre numele sonore care au deschis uşa biroului lui Geoană s-au numărat Dan Nica, liderul PSD Galaţi, Ion Toma, liderul PSD Olt, Gheorghe Nichita, liderul PSD Iaşi, Ilie Sârbu, liderul PSD Timiş, şi alţi lideri din Braşov, Neamţ, Argeş şi Bistriţa. Dar poate cel mai important susţinător a fost Marian Vangheie, şeful organizaţiei de Bucureşti. Vanghelie a propus locaţia care a şi fost definitiv aleasă pentru congres. Este vorba de Romexpo, considerat de mulţi "o redută" a primarului de la sectorul 5 în avantajul lui Geoană.
Social-democratul Cristian Diaconescu şi-a reconfirmat luni candidatura la şefia PSD. Mai mult, Diaconescu a spus că ar face echipă cu Victor Ponta, care a anunţat luni seară că va candida. De altfel, unele voci din PSD au spus că după lansarea candidaturii lui Diaconescu, Ponta ar fi mers prin ţară să îi facă campanie acestuia. Diplomat şi fost ministru al Justiţiei, Diaconescu s-a lăsat curtat ceva timp până să îşi anunţe intenţia de a intra în cursa pentru şefia partidului. Aşadar, un tandem Diaconescu-Ponta este de aşteptat la conducerea partidului.
Retragerea lui Năstase i-a deschis calea spre vârful partidului lui Victor Ponta, au spus mulţi analişti imediat după retragerea lui Năstase. La finalul Comitetului Executiv de luni, Ponta a anunţat că va candida. "Sunt tânăr. Cine îmi va spune că sunt comunist?",a afirmat Ponta care a fost propulsat la şefia organizaţiei de tineret a partidului tot de Adrian Năstase. Acum, tot datorită lui Năstase, "Micul Titulescu" ar putea ajunge preşedintele PSD. Ponta a spus că refuzat poziţia de prim-vicepreşedinte propusă de Geoană de care s-a distanţat după alegeri, deşi în campania electorală i-a fost purtător de cuvânt. Ponta s-a contrat chiar şi cu socrul său pe tema susţinerii lui Geoană, afirmând că şi-a câştigat dreptul de a spune ce crede după ce s-a implicat atât de mult în campanie alături de acesta. Ulterior însă, Ilie Sârbu a renunţat să-l susţină pe Geoană, mergând pe mâna ginerului său.
Principalul contestatar al actualului preşedinte al partidului a fost Miron Mitrea. Lider al filialei Vrancea şi fost lider sindicat, Mitrea a expus pe blocul personal proiectul său politic. Despre Mitrea, colegii de partid au spus că ar fi omul lui Traian Băsescu în PSD. Fostul secretar general al PSD a respins mereu acuzaţia şi a criticat tabăra Geoană de câte ori a avut ocazia. A fost primul care a vorbit despre o posibilă fraudare a alegerilor interne. La Consiliul Naţional de acum două săptămâni, părea foarte convins că va candida, expunându-şi bannere şi împărţind pliante cu sloganul "PSD revine la putere". Tot atunci, Mitrea a amintit de oamenii care au muncit pentru partid, dar au fost îndepărtaţi cum este cazul lui Sorin Oprescu.
Săptămâna trecută, când lupta pentru scaunul de preşedinte al partidului s-a înteţit, Mitrea a anunţat că i-ar putea ceda voturile lui Adrian Năstase în turul al doilea al alegrilor. Numai că Adrian Năstase a anunţat marţi că iese din cursa pentru preşedinţia PSD. Iar deciziile de luni de la Comitetul Executiv Naţional al PSD, Miron Mitrea a anunţat că se gândeşte să se retragă din cursa pentru şefia partidului, deranjat de adoptarea noului statut al PSD care prevede ca alegerile pentru conducerea formaţiunii să aibă loc pe o listă închisă.
Totuşi, Mitrea a revenit şi a spus că îşi menţine candidatura . Mai mult, pe lista sa vor figura nume cunoscute din vechea gardă a PSD.
Surpriza zilei de luni a fost anunţarea depunerii candidaturii lui Radu Mazăre. Anunţul a fost făcut de mâna dreaptă a acestuia, prim-vicepreşedintele organizaţiei Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Mazăre a mai amintit că şi-ar putea depune candidatura, dar a spus că se va gândi în timpul vacanţei pe care o petrece în Brazilia. "Când o să mă vedeţi cu beretă roşie şi uniformă militară, atunci o să ştiţi că voi candida", a spunea Mazăre la Consiliul Naţional al partidului. La aceeaşi întîlnire, Geoană a criticat oraganizaţia de la Constanţa, pentru că a obţinut un scor mic la alegeri. Nici la europarlamentare, PSD Constanţa nu a beneficiat de o victorie clară, aşa cum a avut Mazăre personal când a candidat la Primărie. Totuşi, Mazăre merge pe raţionamentul că dacă a avut majoritate la Constanţa, de ce nu s-ar putea întâmpla acelaşi lucru şi în cursa pentru şefia partidului. Ulterior, Miron Mitrea a anunţat că Mazăre nu va mai candida, iar dacă va fi vot pe liste, va face parte din echipa lui.
Andrei Alexandru şi Ioan Domonco sunt priviţi ca outsideri în această cursă, dar fiecare se declară pregătit să îşi apere şansele. Amândoi invocă numele lui Ion Iliescu atunci când îşi anunţă candidatura sau şi-o motivează. Andrei Alexandru spune că vrea să fie preşedintele PSD, pentru ca partidul să fie aşa cum era în timpul lui Iliescu, şi nu unul "de tejghea" ca în vremea lui Geoană. Ioan Domonco şi-a anunţat candidatura trimiţând o scrisoare lui Ion Iliescu în careăşi anunţat intenţia de la candida la preşedinţia PSD. "De la Dorohoi am primit o scrisoare de la un băiat preşedinte de organizaţie locală, recomandat şi de primarul oraşului, am să o prezint aici (la CEx n. red.)", a spus Iliescu. Numai că  "tânărul din Dorohoi" a fost suspendat din partid pe 11 februarie. Dorin Birta, secretarul organizaţiei PSD Dorohoi, a declarat pentru REALITATEA.NET că Domonco a fost suspendat, fiindcă nu s-a implicat în campanie şi nici nu are susţinerea primarului din Dorohoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.