NE-AM MUTAT LA ADRESA:   BDBNEWS.RO

Știri locale | Bârlad | Sursa ta zilnică de știri! - BDB NEWS

27 ianuarie 2010

Banii de la FMI vin în februarie: jumătate pentru sprijin bugetar, restul la BNR


Banii de la Comisia Europeana vin in martie.Anunţul vine după evaluarea făcută de Comisie. Pe de altă parte, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, a precizat că este foarte posibil ca întrunirea boardului FMI să aibă loc la jumătatea lui februarie, iar banii vor fi deblocaţi în maxim 48 de ore.


"Am venit să vedem dacă putem să eliberăm a doua tranşă. Urmărim evoluţia politicilor publice de la semnarea documentelor. Tensiunile financiare au mai slabit, iar perspectivele economice sunt mai bune. Programul este pe drumul său, cele mai multe condiţii au fost îndeplinite. În 2009, ţinta de deficit a fost atinsă, lucru foarte important. Măsurile pe care le-am discutat trebuie acum implementate. E important ca legea salarizării unice să fie implementată. S-au făcut progrese în formarea unui climat mai bun pentru afaceri. Avem numai veşti bune, concluziile sunt pozitive. Vom debloca următoarea tranşă în luna martie", a declarat Fabienne Ilzkovitz, şefa delegaţiei Comisiei Europene.
Reprenzentantul FMI în România, Jeffrey Franks a specificat şi modul în care banii vor fi distribuiţi: "Jumătate din bani vor fi folosiţi pentru sprijin bugetar, iar jumătate va merge la BNR, pentru echilibrarea balanţei de plăţi".
FMI şi CE au căzut de acord cu Ministerul Finanţelor asupra conţinutului proiectelor de lege privind pensiile şi responsabilitatea fiscală, stabilind şi un calendar de adoptare a celor două legi. Astfel, în martie va fi discutată legea responsabilităţii fiscale, iar legea pensiilor în iunie.
Jeffrey Franks a spus că, în ceea ce priveşte pensiile, sistemul românesc este dezechilibrat. Experţi FMI şi ai Comisiei Europene au lucrat la noul proiect de lege, pentru a nu mai fi afectat bugetul de stat.
Reprezentantul FMI s-a declarat mulţumit de depăşirea foarte uşoară a ţintei inflaţiei şi a recomdat BNR să continue  să controleze dobânda cheie. În ceea ce priveşte creşterea economică, Franks crede că abia în 2011 va fi mai vizibilă, deşi va începe încă din primul trimestru al lui 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.