Contracul dintre părinţi şi şcoli a fost menţinut, dar a fost redus cuantum amenzilor pentru chiulul elevilor. Premierul Emil Boc a cerut dezbaterea de urgenţă a proiectului pentru ca acesta să fie aplicat din noul an şcolar, respectiv universitar.VEZI MODIFICARILE...
Proiectul de lege a fost în dezbatere publică timp de trei săptămâni, dar nu a suferit nicio modificare importantă.Noua lege a Educaţiei propusă de Daniel Funeriu a fost aprobată astăzi. Aceasta prevede o nouă structură a sistemului de învăţământ preuniversitar. Clasa pregătitoare de la grădiniţă se mută la învăţământul primar, iar clasa a IX-a se mută la gimnaziu. Astfel, liceul va fi de trei ani. Bacalaureatul va avea trei probe scrise, iar admiterea la liceu se va face pe baza unui portofoliu educaţional.''Să spunem domeniul real, va fi o probă de limba română, obligatorie, limba maternă, o probă de matematică şi una transdisciplinară de ştiinţe naturale. Deci am introdus o separare între elementul principal, matematica şi o probă transdisciplinară'', a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Educatorii şi învăţătorii dispar din şcoli, fiind înlocuiţi de profesori. Pentru asta va fi nevoie de şase ani de studiu. Noutatea o reprezintă anul de stagiu obligatoriu. De asemenea, examenul de titularizare dispare.
Acum, proiectul de lege va merge la Parlament, acolo unde va putea suferi modificări, iar premierul Emil Boc a cerut ca acest document să fie dezbătut în regim de urgenţă, pentru a putea fi aplicat începând cu noul an şcolar.
În plus, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a invitat parlamentarii să depună amendamente la Legea Educaţiei, adoptată de Guvern.
"Vreau să îi invit pe cei din opoziţie să vină cu propuneri constructive, uşa ministerului este deschisă. Îi invit să fie parte a soluţiei, nu parte a problemei sistemului educaţional ", a declarat ministrul după şedinţa de Guvern în care s-a adoptat Legea Educaţiei.
Daniel Funeriu este al patrulea ministru care încearcă să anuleze Legea învăţământului din 1998. Înaintea lui, acelaşi lucru l-au încercat Cristian Adomniţei, Mircea Miclea şi Ecaterina Andronescu. Toţi şi-au dorit reformarea educaţiei, cu toate că legea din 1998 a fost adaptată de 8 ori pe an. În ultimii 12 ani, actuala legea a suferit 104 modificări.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.