Poate nu vă plac filmele lui Steve Martin. Sau vi se pare că Alec Baldwin nu mai e ca pe vremuri. Ori vă număraţi printre cei care cred că n-a fost niciodată mare lucru de capul niciunuia dintre ei. Numai că duminică noapte, la dublu, în postura de amfitrioni ai Oscarurilor, au făcut show. A fost, în cea mai mare măsură, meritul scenariştilor, care le-au gândit un discurs inaugural ca un ping pong cu poante la adresa nominalizaţilor. Meryl Streep, George Clooney, Helen Mirren, James Cameron, Matt Damon, Woody Harrelson, Sandra Bullock, distribuţiile peliculelor "Precious" şi "The Inglourious Basterds" au fost, pe rând, subiect de băşcălie de cinci stele. De la "glume interne" la aluziile vizând viaţa profesională ori chiar cea personală a eroilor galei, replicile savuroase au făcut din spectacolul din această noapte poate cel mai reuşit din ultimii ani.
Cel dintâi premiu al serii a ajuns la "Cel mai bun actor în rol secundar". Trofeul a aterizat, la modul cel mai previzibil, în mâinile austriacului Christoph Waltz, pentru partitura detestabilului vânător de evrei nazist din "Inglourious Basterds"....
Premiu pentru o animaţie încântătoare
A doua distincţie a ajuns sus. "Up", cum ar spune vorbitorii de engleză. Acesta este titlul filmului recompensat pentru "Cea mai bună animaţie". Într-un prezent excelând la capitolele robotizare şi dezumanizare, povestea înduioşătoare a bătrânelului ursuz şi nostalgic din "Up" şi-a căpătat laurii mai mult decât meritaţi.Gazdele n-au scăpat de cheful nebun de miştouri al scenariştilor: "Următoarele vedete care vor prezenta un premiu sunt două tinere actriţe care n-au nici cea mai vagă idee cine suntem noi doi", au anunţat Martin şi Baldwin apariţia pe scenă a două june vedete din showbiz. Au fost, în schimb, primele care au ştiut cine a câştigat Oscarul pentru "Cel mai bun cântec original": "The Weary Kind", tema muzicală a filmului "Crazy Heart".
Protagonistul aceleiaşi producţii, Jeff Bridges, a primit - aşa cum se aştepta toată suflarea cinematografică şi cinefilă - statueta pentru "Cel mai bun actor în rol principal".
Chiar şi celebrităţile desemnate să anunţe nominalizaţii şi, ulterior, câştigătorii fiecărei categorii au avut partea lor de bancuri. De la Penelope Cruz la Cameron Diaz şi Steve Carell, de la Robert Downey Jr. la Robin Williams şi Samuel L. Jackson, toată lumea a avut partea de replici hazlii. Şef peste glumeţi a fost Ben Stiller, care a prezentat nominalizaţii pentru "Cel mai bun machaj" în cea mai albastră ipostază imaginabilă: aceea de erou din "Avatar". Câştigătorul secţiunii a fost "Star Trek".
Bullock - Oscar şi Zmeură de Aur, la o zi dinstanţă
"Cea mai bună actriţă în rol secundar" a fost o altă categorie lipsită de neprevăzut: trofeul i-a fost acordat lui Mo'Nique, pentru de jobul de mamă denaturată, de care s-a achitat impecabil în "Precious". "Cea mai bună actriţă în rol principal" a fost declarată, conform aşteptărilor generale şi în ciuda previziunilor ei contrare, Sandra Bullock.
Cel dintâi trofeu obţinut de "Avatar" la ediţia 2010 a Oscarurilor a fost pentru "Art Direction". Au urmat cele pentru "Cea mai bună imagine" şi "Efecte vizuale".
Gala Oscar 2010 a excelat la capitolul umor. Singurii care s-au mai abătut de la linia comică a ceremoniei au fost câştigătorii, majoritatea prea emoţionaţi, deşi nu puţini daţi ca învingători singuri de săptămâni întregi. N-au pierdut zecile de secunde alocate discursului de acceptare cu glumiţe, mulţumindu-se doar să... mulţumească.
Cameron, marele învins al serii
"Cel mai bun scenariu original" a fost declarat cel al lui Mark Boal, pentru cutremurătorul "The Hurt Locker", în vreme ce "Precious" a obţinut trofeul pentru "Cel mai bun scenariu adaptat". "Cel mai bun scurtmetraj de animaţie" este titlul intrat, de duminică noaptea, în palmaresul peliculei "Logorama", iar acela de "Cel mai bun scurtmetraj documentar" - în al filmului "Music by Prudence". "Cel mai bun scurtmetraj de acţiune" pe 2010 este "The New Tenants". "Cel mai bun documentar" a fost desemnat "The Cove".
Pedro Almodovar şi Quentin Tarantino au prezentat câştigătorul categoriei "Cel mai bun film străin". De aici a venit una dintre puţinele surprize ale serii: deşi pariurile au mers, în principal, pe "Das Weisse Band", al lui Michael Haneke, învingătoare a fost pelicula argentiniană "El secreto de sus ojos".
"Cele mai bune costume" au fost create, conform votului venit de la membrii Academiei Americane de Film, pentru pelicula "The Young Victoria". De "Cel mai bun sunet" (pentru care a adunat 2 trofee) şi "Cel mai bun montaj" a beneficiat "The Hurt Locker", iar "Cea mai bună coloană sonoră" îi aparţine filmului "Up".
Kathryn Bigelow şi-a învins fosul soţ, pe James Cameron, adjudecându-şi trofeul pentru munca la "The Hurt Locker". Americanca a scris, astfel, istoria: pentru prima dată în palmaresul Oscarurilor, premiul cuvenit "Celui mai bun regizor" a ajuns la o femeie. Bucuria lui Bigelow a fost dublă - la finalul galei, drama sa, în care priveşte războiul deopotrivă ca pe o atrocitate şi o dependenţă, a câştigat titlul de "Cel mai bun film al anului". Miliardele de dolari obţinute din încasări şi isteria mondială creată de "Avatar" n-au fost de ajuns pentru ca epopeea 3D să-i aducă lui Cameron titlul suprem. Cu 6 premii adunate într-o singură seară, "The Hurt Locker" este dovada că filmul - cel cu poveste, emoţie şi oameni - poate, încă, să învingă calculatorul.
Lista completă a câştigătorilor premiilor Oscar pe 2010:
• Cel mai bun film: "The Hurt Locker"
• Cel mai bun regizor: Kathryn Bigelow - "The Hurt Locker"
• Cel mai bun scenariu original: Mark Boal - "The Hurt Locker"
• Cel mai bun mixaj de sunet: Paul N.J. Ottosson şi Ray Beckett pentru "The Hurt Locker"
• Cel mai bun montaj de sunet: Paul N.J. Ottosson pentru "The Hurt Locker"
• Cel mai bun montaj: Bob Murawski şi Chris Innis pentru "The Hurt Locker"
The hurt locker - trailer • Cea mai bună actriţă în rol principal: Sandra Bullock - "The Blind Side"
The blind side - Trailer
• Cel mai bun actor în rol principal: Jeff Bridges - "Crazy Heart"
Crazy heart - Trailer
• Cel mai bun actor în rol secundar: Christoph Waltz - "Inglourious Basterds"
• Cea mai bună actriţă în rol secundar: Mo'Nique - "Precious"
• Cel mai bun scenariu adaptat: Geoffrey Fletcher - "Precious"
Precious - Trailer
• Cel mai bun film de animaţie: "Up", de Pete Docter
• Cea mai bună coloană sonoră: "Up" - Michael Giacchino
Up - trailer
• Cea mai bună regie artistică: "Avatar" (Rick Carter, Robert Stromberg, Kim Sinclair)
• Cea mai bună imagine: Mauro Fiore pentru "Avatar"
• Cele mai bune efecte vizuale: "Avatar" (Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham şi Andrew R. Jones)
Avatar - Trailer
• Cele mai bune costume: Sandy Powell pentru "The Young Victoria"
The Young Victoria - Trailer
• Cel mai bun film străin: "El Secreto de Sus Ojos" (Argentina)
El Secreto de Sus Ojos - Trailer
• Cel mai bun cântec: "The Weary Kind (Theme from Crazy Heart)" din "Crazy Heart" - Ryan Bingham and T Bone Burnett
• Cel mai bun machiaj: Barney Burman, Mindy Hall şi Joel Harlow pentru "Star Trek"
• Cel mai bun lungmetraj documentar: "The Cove", de Louie Psihoyos şi Fisher Stevens
• Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Music by Prudence", de Roger Ross Williams şi Elinor Burkett
• Cel mai bun scurtmetraj: "The New Tenants", de Joachim Back şi Tivi Magnusson
• Cel mai bun scurtmetraj animat: "Logorama", de Nicolas Schmerkin
• Cel mai bun cântec: "The Weary Kind (Theme from Crazy Heart)" din "Crazy Heart" - Ryan Bingham and T Bone Burnett
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.