NE-AM MUTAT LA ADRESA:   BDBNEWS.RO

Știri locale | Bârlad | Sursa ta zilnică de știri! - BDB NEWS

5 decembrie 2010

Plantele etnobotanice vs. educatie?

  Potrivit statisticilor sau...stirilor,zilnic ajung la spital tineri care necesita internare sau dezintoxicare in urma consumului de plante etnobotanice..De ce?Din vina cui?Intrebari fara raspuns,nu?

  Mai zilele trecute auzeam ceva despre un proiect de lege care ar interzice comercializarea  acestor plante la mai putin de 1 km de institutiile de invatamant.Hilar.Crede cineva ca pana acum,elevul dadea fuga in pauza la magazin sa-si cumpere "plantutele"?Daca acest proiect de lege va prinde contur si va fi pus in aplicare inseamna ca cei care fac legile acolo sus in Dealul Mitropoliei sau Casa Poporului nu au fost niciodata in apropierea acestor scoli si acelor magazine de "vise".


Nu de mult,s-a interzis si comercializarea bauturilor alcoolice la mai putin de 50 de metri de scoli.Si?!..si nimic.In continuare pe langa scoli,sunt mici magazine sau baruri amplasate la distanta "nelegala".Masuri?!Da.Masuri de adancime in buzunarele celor de la Primarie,celor de la Dsv,etc.

Paradoxul acestor interdictii pare a se afla langa un liceu din Barlad,liceul pedagogic Al. Vlahuta .In vecinatatea lui ,la mai putin de 50 de metri de poarta scolii se afla... 2 baruri !!!(n.r.:sau bodegi,popular vorbind).Daca cineva se afla in treacat pe langa acest liceu,are surpriza (placuta/neplacuta?!) de a confunda aceste baruri cu magazine mixte de larg consum.Asta din cauza fluxului mare de elevi ce le trece pragul.Ai senzatia ca acestia isi procura tipicul pachetel sau gustarea din pauza.Masuri?!Nu.Au deja ani buni de cand functioneaza.

Sa presupunem insa (o fi gluma?!) ca acesti barmani/vanzatori nu le servesc bauturi alcoolice sau ca acele pachete de tigari desfacute pentru vanzarea la bucata le ascund in fata elevilor.Poate ii loveste mustrarea de constiinta si regretele incalcarii legii prvind comercializarea acestor produse.Gandesc prea departe,nu...?!Oricum,repet,sa presupunem!In imediata apropiere,mai aproape decat aceste 2 baruri,se afla un Market,mare,frumos,alb cu rosu...frantuzesc parca.Conteaza mai putin.Nimic iesit din comun pana aici.E normal,zona destul de serios populata...A aparut si o noua moda cu acest Market,ma refer in randul elevilor.Nimeni,dar NIMENI!...nu le cere acestor elevi un act de identitate la casa de marcat in momentul in care acestia trec cu sticlele de bauturi alcoolice sau tigari.Ce s-ar intampla daca la barul de langa scoala si la marketul de langa liceu s-ar aplica legea?E atat de greu pentru comercianti sa ceara un act de identitate?S-a impus legea,de ce nu s-ar impune si aplicarea.

Dupa toate acestea,apare retoric poate,o intrebare: "Avem legi oare pentru toate aceste aspecte?".Din cate stiam,parca erau.Doar stratul de praf depus pe aceste normative mai poate vorbi despre aplicabilitate.Cat despre cei care ar trebui sa aplice legea,ori o fac prea tarziu,ori o fac in interesul lor.Pentru ca nu se vede nimic la nivel de consumator,pieton sau cum vreti sa-i spunem.

Asadar,sa revenim la plantele noastre.Vor impune limita de comercializare,le vor inchide,le vor amenda...asta pentru un timp.Dupa care,e la fel.Ca acum.Ca sa dispara aceste magazine, e nevoie de educatie.Autoeducatie.Dintotdeauna a existat acest acces catre substantele interzise si alcool,doar ca ani in urma era mai moderat.Zilnic sau periodic apar tentatii.

Trebuie doar ca acesti tineri sa reflecteze asupra deciziilor.Si daca tot consuma aceste plante,e bine de stiut ca trebuie sa citeasca cu mare atentie ce scrie pe ambalaj.Pentru ca niciodata in mancare nu se pune un pachet de sare intreg,chiar daca e abia desfacut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.