NE-AM MUTAT LA ADRESA:   BDBNEWS.RO

Știri locale | Bârlad | Sursa ta zilnică de știri! - BDB NEWS

15 martie 2010

Salariaţii E-on Gaz protestează

Reprezentanţii muncitorilor din Districtul nr. 11 Bârlad al E-on Gaz Distribuţie ne-au semnalat că de mai bine de un an sunt constrânşi să muncească fără a le fi respectate drepturile legale. Nu mai sunt plătite sporurile de noapte, de tură etc. Mai mult, ei nu au acoperire legală pentru consemnul la domiciliu.
Nemulţumirile adunate în ultimul an de salariaţii E-on Gaz Distribuţie din Bârlad au ieşit la iveală. Fiind constânşi să muncească fără a le fi respectate drepturile şi neavând susţinerea liderilor din cadrul federaţiei sindicale, au ajuns la concluzia că singura soluţie salvatoare e aceea de a face publice neregulile din sistem.
Majoritatea salariaţilor s-au lăsat intimidaţi de ameninţările şefilor şi nu se opun de teamă că-şi vor pierde locurile de muncă. Nu la fel s-a întâmplat şi în cazului lui Costel Siriac, unul dintre salariaţii Departamentului Tehnic al E-on Gaz Distribuţie, Districtul nr. 11 Bârlad. După mai bine de un an de când a început conflictul intern a scos la iveală o serie de nereguli. El susţine că şefii profită de faptul că oamenii nu-şi cunosc drepturile, pentru a-i forţa să muncească mai mult şi să fie mai prost plătiţi. A ajuns “oaia neagră” a Departartamentului pentru că a refuzat să se supună condiţiilor impuse de conducere.
Concret, în urmă cu mai bine de un an, a fost schimbat programul de lucru al echipelor de intervenţie. Înainte lucrau 12 ore, cu 24 ore libere. După reorganizarea activităţii, au program fix de opt ore, de la 7.30 la 16 şi fiecare echipă trebuie să facă prin rotaţie consemnul la domiciliu. Acest program nu este prevăzut în contractele de muncă şi nu au semnat niciun act adiţional din care să reiasă aşa ceva.
Costel Siriac şi-a asumat rolul de reprezentat al oamenilor muncii, fiind unul dintre puţinii salariaţi care au avut curajul să se opună şefilor: “Colegii vorbesc pe la colţuri pentru că le e frică să nu fie luaţi la rost. Eu nu vreau decât să se respecte legislaţia muncii şi cum în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) şi Contractul Individual de Muncă (CIM) nu sunt stipulate consemnele la domiciliu, am refuzat de prin noiembrie 2009 să mai fac aşa ceva. Le-a cerut şefilor să semnăm pentru consemne, dar, degeaba. Avem răspundere, ni se poate întâmpla orice. În plus, nu se respectă dreptul la odihnă. După 30 şi ceva de ore de muncă avem la dispoziţie doar câteva ore de odihnă şi apoi trebuie să ne prezentăm din nou la program. Abia după trei zile reuşim să ne revenim şi după încă două zile ne vine rândul pentru un nou consemn”.
El ne-a mai spus că a trimis la începutul anului o sesizare prin e-mail lui Emil Luha, preşedintele Federaţiei Sindicatului Gaz România. Nici până la ora actuală nu a primit răspuns, însă, are motive să creadă că au fost interprinse nişte demersuri. Asta pentru că atitudinea şefilor s-a schimbat în bine.
“Am decis să aduc la cunoştinţa Federaţiei ceea ce se întâmplă în Districtul 11 Bârlad pentru că demersurile către comisia paritară, în persoana domnului Constantin Andrii, nu au avut niciun efect. Nu a înştiinţat conducerea companiei cu ceea ce se întâmplă la noi. Conform CCM şi CIM, orice modificare a programului de muncă se face numai cu acordul părţilor, în baza unor dispoziţii scrise, fără a fi afectat timpul normal de muncă şi timpul normal de odihnă. S-au făcut presiuni asupra noastră pentru semnarea acestor acorduri. Din această cauză, din 15 martie 2009, a început o luptă aprigă cu scopul celor aflaţi la conducere de a-i atrage pe majoritatea salariaţilor de partea lor. Problemele majore de la Bârlad sunt mai multe, nu doar cele legate de consemnul la domiciliu. Sunt probleme şi cu aprovizionarea cu materiale, cu scule, dispozitive şi mijloace de transport, probleme legate de salarizare”, ne-a mai spus Siriac.
El susţine că cei mai mari “duşmani” ai oamenilor muncii sunt inginerul Ion Stan şi maistrul Gheorghe Balan, persoane care îi obligă să se supună la un regimul de muncă impropriu.
Am solicitat un punct d evedere al conducerii E-on Gaz Distribuţie dar nu am reuşit să-l obţinem.
Corneliu Zaiţ, putătorul de cuvânt al companiei, ne-a promis că vor aprofunda problema: “Vom reveni cu un punct de vedere”.(sursa: www.obiectivdevaslui.ro/)

2 comentarii:

  1. chiar daca nu ii suport in general pe astia de la eon,nu sunt de acord cu concedierile.sa ne punem fiecare in locul lor,la fel am fi considerati,ca si ei!

    RăspundețiȘtergere
  2. la ora actuala sa schinbat conducerea dar degeaba

    RăspundețiȘtergere

BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.