NE-AM MUTAT LA ADRESA:   BDBNEWS.RO

Știri locale | Bârlad | Sursa ta zilnică de știri! - BDB NEWS

22 ianuarie 2010

Vocea cetăţeanului: Medic de familie certat cu Hipocrate


O bârlădeancă a fost umilită, mustrată şi pusă la punct de medicul de familie. Elena Bahrim ne-a spus că doctoriţa Maria-Ramona Larion a refuzat să o consulte pe motiv că ultima adeverinţă de salariu a fost adusă în urmă cu mai mult de trei luni. După ore de aşteptare şi o muştruluială bună, i-a cerut bani ca să o bage în seamă. Diagnosticul pus a fost de pneumonie acută virală.
Nemulţumirile oamenilor legate de prestaţia medicilor de familie sunt tot mai multe şi pacienţii încep să-şi spună păsurile fără a se mai feri. Pentru că medicina a ajuns pentru o parte dintre cei care o practică o simplă meserie bănoasă, pacienţii se revoltă. Este şi cazul unei bârlădence care a simţit pe propria piele cum e să fii tratat de un medic de familie certat cu jurământul făcut la încredinţarea parafei.Elena Bahrim a depus la sediul redacţiei noastre un memoriu prin care aduce acuzaţii grave medicului de familie Maria-Ramona Larion, pe listele căreia a figurat ca pacient până zilele trecute. Femeia ne-a povestit cum doctoriţa a ţinut-o la uşă ceasuri întregi, deşi îi era foarte rău şi abia după îndelungi insistenţe a primit-o în cabinet. A muştruluit-o că nu a mai adus adeverinţă de salariat în ultimele luni (în baza căreia primeşte bani “per capita” de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vaslui), ca abia apoi să-i acorde asistenţă medicală. Nu a prevenit-o că o să-i perceapă taxă de consultaţie şi după ce i-a pus diagnosticul de pneumonie acută virală, i-a întins chitanţa. A refuzat să-i dea o reţetă, concediu medical sau trimitere la un specialist.
“Pe 18 ianuarie, la ora 14, m-am dus la cabinetul medicului meu de familie, fiindu-mi foarte rău. Erau trei persoane în faţa mea şi, după ce le-a consultat, am vrut să intru, starea mea generală înrăutăţindu-se pe măsură ce trecea timpul. Am fost refuzată atât de asistenta de serviciu, cât şi de doamna doctor Ramona Larion. Între timp, au venit şi alţi pacienţi, probabil cunoştinţe, care nu erau într-o stare mai gravă decât a mea. Când am întrebat de ce nu sunt primită, mi-a spus că adeverinţa de salariat nu este valabilă decât trei luni şi că ea nu este obligată să mă consulte”, ne-a relatat Elena Bahrim.
Femeia ne-a mai spus că ultima adeverinţă de salariat ar fi adus-o în octombrie, dar că asistenta nu a vrut să verifice actul respectiv. Ea lucrează la Oficiul de Poştă Rurală, al cărui sediu central este la Iaşi. Adeverinţele ajung la Bârlad în câteva zile de la solicitare şi nu a avut posibilitatea să aducă un nou act doveditor în ziua în care s-a îmbolnăvit. Medicul de familie i-a reproşat însă acest fapt, spunând-i că după trei luni de la prezentarea ultimei adeverinţe CJAS Vaslui o scoate din evidenţă.
“După numeroase insistenţe pentru a-mi da măcar o trimitere la un medic specialist, doamna doctor a acceptat să mă consulte la ora 17, după ce mi-a ţinut o morală bună. După o consultaţie sumară, mi-a cerut suma de 35 de lei, taxă de consultaţie pentru neasigurat. Nu m-a informat în prealabil că voi plăti consultaţia. După ce am achitat cu chitanţa nr. 9/2010, am solicitat să-mi elibereze fişele medicale dacă tot figurez ca neasigurat. Am fost refuzată pe motiv că trebuie transferate fişele la medicul la care urmează să mă înscriu”, ne-a mai spus pacienta “neasigurată”.
Doctoriţa nu i-a dat nici trimitere la un specialist, nu i-a prescris niciun medicament, deşi i-a pus diagnosticul de pneumonie acută virală. A doua zi, femeia şi-a căutat un alt medic de familie, care a acceptat-o imediat ce i-a spus la ce doctor vrea să renunţe.
Elena Bahrim a tras o concluzie dureroasă: “Acum înţeleg de ce numeroşi oameni îşi pierd viaţa plimbându-se pe la cabinetele aşa-zişilor medici care au depus un jurământ pentru a fi în slujba bolnavilor. Este normal ca unui bolnav să-i fie refuzat dreptul de a fi consultat şi de a i se da o trimitere la un medic specialist numai pentru simplu fapt că nu este actualizată adeverinţa de salariat?”
Doctoriţa Larion nu a fost de găsit
Două zile la rând am trecut pe la cabinetul Mariei-Ramona Larion. Miercuri (20 ianuarie) nu a fost de găsit pentru că avea program după-amiază, iar joi nu a fost de găsit pentru că avea treburi la Sanepid (!?!), după cum ne-a mărturisit chiar asistenta acesteia. Pe uşa cabinetului era un afiş potrivit căruia programul de lucru în ziua respectivă ar fi trebuit să înceapă la 7.30. Pe hol aşteptau sumedenie de pacienţi care erau programaţi în acea zi pentru a-şi ridica reţetele. Zgribuliţi de frig, unii ameţiţi de atâta stat în picioare, ne-au spus că aşteaptă de la prima oră să vină doctoriţa. Treburile la “Sanepid” au reţinut-o foarte tare, pentru că nu a reuşit să ajungă la muncă nici la ora 10.30.
Ordinul nr. 617/2007, privind dobândirea calităţii de asigurat, stipulează clar condiţiile în care o persoană este considerată asigurată a sistemului public de sănătate şi când nu. Fiecare persoană trebuie să facă dovada că plăteşte contribuţiile la sănătate. În speţa de faţă, adică a celor care au carte de muncă şi li se opresc lunar bani mulţi pentru a întreţine acest sistem defectuos, se stipulează, într-adevăr, că adeverinţele din care reiese calitatea de salariat trebuie să fie reînnoite trimestrial. Cei care nu fac acest lucru sunt privaţi de anumite drepturi, cum ar fi eliberarea de reţete compensate (nu şi de simpla prescriere a unui tratament), însă consultaţia medicului de familie trebuie să fie gratuită. Acesta are posibilitatea de a da pacientului trimitere către un medic specialist, formular pe care trebuie să bifeze calitatea acestuia (asigurat, coasigurat, neasigurat etc).(obiectiv de vaslui)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.