NE-AM MUTAT LA ADRESA:   BDBNEWS.RO

Știri locale | Bârlad | Sursa ta zilnică de știri! - BDB NEWS

19 decembrie 2009

Scenariu de secol XXI: un sitcom cu Ceauşescu

A fost nevoie de 60 de ani pentru ca un german să-l joace convingător pe Hitler. De câţi ani va fi nevoie ca personajul Ceauşescu să treacă pe ecran?

Nicolae Ceauşescu are stofă de personaj de film. Poate mai puţin caricaturizabil decât Hitler, sunt de părere unii cineaşti, dar la fel de ofertant. Un singur drum la Teatrul Odeon însă, la spectacolul „Ultimele ore ale lui Ceauşescu”, în care actorul Constantin Cojocaru preia rolul dictatorului, te convinge că momentul „debutului” n-a venit încă.

Primele senzaţii pe care trebuie să şi le reprime spectatorul sunt cele de inconfort şi impostură.

„Trecutul imediat pune în general capcane aproape imposibil de evitat cinematografului de ficţiune. În Germania au trebuit să treacă 60 de ani până când un actor a putut juca cât de cât convingător «un Hitler». Cu Napoleon, cinematograful a avut norocul să aibă un secol protector între eroul real şi propriile posibilităţi. Raportarea la o figură istorică cere un minimum de distanţă temporală, ceea ce garantează o răcire a afectivităţii şi o reducere a excesului de subiectivism”, explică regizorul Andrei Ujică, autorul filmului-eseu „Videograme dintr-o revoluţie” (1992), inclus de prestigioasa revistă „Cahiers du Cinema” printre cele mai subversive zece filme din istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BunaDimineataBarlad militeaza pentru exprimarea civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.